Іван Огієнко про роль і значення діяльності Пантелеймона Куліша як ідеолога і творця української літературної мови - Мацько, Л. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті розглядається наукова праця видатного українського вченого, філолога – мовознавця і літературознавця, богослова – історика і культуролога, високого церковного і державного діяча Івана Івановича Огієнка «Куліш як ідеолог і творець української літературної мови»; розкривається актуальність ідеологічних позицій і мовотворчої та літературної діяльності ідейного натхненника українського відродження письменника і культурного діяча ХІХ ст. Пантелеймона Олельковича Куліша та особливо важлива для сучасного періоду українського державотворення ідеологічна спрямованість і досвід педагога, людини високого священного сану Івана Івановича Огієнка. Завдяки ґрунтовній освіті і самоосвіті, таланту і самопізнанню, працьовитості і каторжній праці П. Куліш здобув енциклопедичні знання. Маючи універсальні інтереси, добре розуміючи становище і проблеми свого народу, Куліш доходить висновку: інтелігенція мало знає народ, дивиться на нього тільки як на господарника. Основою естетики Куліша стає ідея: відкрити й пізнати свій народ. А це можна зробити лише за допомогою національної мови, історії й літератури.