"Етимологічно-семантичний словник української мови Івана Огієнка в контексті сьогодення - Колоїз, Ж. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті йдеться про феномен Івана Огієнка, його лексикографічну спадщину загалом та «Етимологічно-семантичний словник української мови» зокрема. Акцентовано на деяких теоретичних засадах створення відповідної лексикографічної праці, її визначальних особливостях та ролі в розбудові української лексикографії. З’яву словника кваліфіковано як таку, що модифікує науковий простір, розширює лексикографічні обрії, дає матеріал для створення нових лексикографічних проектів. Акцентовано передовсім на просвітницькій місії відповідного доробку, який засвідчує зразок популярного словника змішаного типу, що відзначається неоднотипно змодельованими мікроструктурами (елементарними / неелементарними, або комплексними). Розглянуто методи витлумачення реєстрових вокабул (описовий, структурно-семантична та граматична дефініція). Аналіз мікроструктур досліджуваної лексикографічної праці дає змогу змоделювати комплексну словникову статтю, яка могла б бути джерелом найрізноманітнішої інформації. Установлено, що праця маніфестує інтелектуальну еволюцію народу, його мовно-естетичний розвиток, актуалізує певні реалії в комунікативному просторі соціуму на конкретно-історичному зрізі.