Синтаксичні особливості поетичного мовлення І.І.Огієнка в історичній драмі "Розп’ятий Мазепа" - Дзюбак, Наталія (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У науковій статті проаналізовано особливості поетичного мовлення Івана Івановича Огієнка. Зацікавлення автора викликав драматичний твір «Розп’ятий Мазепа», що вийшов друком у Вінніпезі 1961 року, але тривалий час був заборонений в Україні. Досліджено історію створення історичної драми, визначено особливості фабули, новаторство автора у розкритті образу гетьмана Івана Мазепи. Визначено комунікативно-прагматичні й стилістичні можливості синтаксичних засобів, які використовує автор у тексті твору. Проведена наукова розвідка ще раз підтвердила вправність І.І. Огієнка як поета, досконале знання мови, уміння художньо переосмислити дійсність.