Die besonderheiten der textsorte «glosse» In der modernen deutschen sprache - Боднарчук, Тетяна (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
Стаття присвячена дослідженню особливостей текстового жанру «глоса», у німецькомовній публіцистиці. Проаналізовано функції публіцистичних текстів та на основі цього критерію розглянуто їх різноманітні класифікації, які запропоновані вітчизняними та німецькими науковцями. Розглянуто трактування поняття «глоса» у науковій літературі. Особлива увага приділяється розгляду структури текстового жанру «глоса», особливостям мовно-стилістичних засобів. Проаналізовано можливості їх впливу на формування думки читача; прослідковано екстралінгвістичні особливості цього текстового жанру, які відповідають його комунікативній специфіці; показано стилістичні особливості текстового жанру «глоса». У статті розглянуто специфічні лінгвістичні ознаки текстового жанру «глоса».