Художня модель степу в творчості поета-подолянина Василя Загороднюка - Немченко, І. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті досліджується специфіка творення художньої моделі степу в поетичному доробку українського письменника Василя Загороднюка. У долі митця та в його літературному ужинку під впливом тривалого перебування на Поділлі та Херсонщині сформувалися певні пріоритети. Це насамперед менталітет степовика, що наклав відбиток на всю його поетичну творчість. У статті простежуються вияви психокомплексу співця степу в ліричних та ліро-епічних текстах В. Загороднюка, висвітлюються зв’язки між його віршами та українською фольклорною стихією. На матеріалі поетичних книжок письменника та видруків поза збірками репрезентуються різні варіації запропонованої ним художньої моделі степу – як символу рідного краю, як утілення волі й нескореності співвітчизників, як батька чи друга, як простору для творчих дерзань, як величного космосу і як експериментального майданчика за доби НТР, який потребує захисту.