"Непишна квітка рідного Поділля..." Подільські топоси в поезії Наталії Кащук - Лаврусевич, Оксана (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті йдеться про поетичну творчість Наталії Кащук, присвячену рідному подільському краю. Звертається увага на глибоку філософічність, своєрідність творення ліричних образів, особливість відчуття єдності людини з природою. Вражають образи метафоричні, особливо виділяються ті, через які приходить усвідомлення того, що душа людини – частинка світової душі. Передається світ символів подільських топосів, у якому переплелися особисті та історичні мотиви, душевні переживання, гостре сприйняття всього, що оточує її земляків. Оповідаючи про історичні події, що відбувались на теренах нашого краю, поетеса розраховує на ерудицію читача, покликаного розгадати закодований зміст деяких віршів. Поезія Наталії Кащук викликає глибокі асоціації завдяки багатоплановості сприймання її творінь. Через незглибимість образів кожен може відкрити в ній щось своє, неповторне.