Мотив духовного заповіту у творчому просторі Ольги Кобилянської - Починок, Людмила (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті зосереджено увагу на мотиві духовного заповіту у творчому просторі Ольги Кобилянської. Зокрема досліджуються різноформатні типи духовних заповітів у філософсько-алегоричній новелі «Думи старика» та ідеологічному романі «Апостол черні» – послання-заповіт, роздум-заповіт, спогади-заповіт, що конденсують в собі цілий комплекс моральних та національних цінностей. Широко окреслюється питання пошуків і осмислення письменницею морально-етичного та національно-патріотичного ідеалів. Акцентовано на процесі створення образівмоделей національно свідомої української інтелігенції як зразків для наслідування на шляху державотворення. Простежуються мотиви апостольства та жертовності представників національної інтелігенції у творчості белетристки.