Етнокультурний пласт Івана Оієнка - Никитюк, Світлана (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті йдеться про всесвітньовідому постать Івана Огієнка, українського генія, подвижника національної науки та культури; його дослідницьку діяльність на ниві культурологічних, теологічних, історико-публіцистичних, перекладацьких та лінгвістичних студій. Він цікавився історіософією народу, проблемами ментальності українців, фольклористичними дослідженнями. Заслуга Івана Огієнка полягає і в тому, що він розкрив основні засоби здійснення національного виховання підростаючого покоління. Учений великого значення надавав ознайомленню дітей з національними звичаями та обрядами. До цінних джерел національного виховання Огієнко відносив фольклор. Він наголошував на великому виховному змісті народного календаря і на виховному значенні рідного побуту. Виняткове місце займає перекладацька діяльність Івана Огієнка. Його переклад Біблії українською мовою справедливо вважають вершиною діяльності. Стаття сприятиме осмисленню його феномену на усіх рівнях.