І.Огієнко і видатні постаті XX століття - Мітроусова, Тетяна (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті розглядаються постаті світового масштабу, чиї праці народжувалися у важкий, кризовий період людства й вплинули на розвиток науки й культури XX століття. Найвидатнішим сподвижником українського відродження вважається І. Огієнко – церковний і громадський діяч, митрополит (з 1943), мовознавець, історик церкви, педагог, автор багатьох праць із різних галузей знань. Величезний правдивий антирадянський спадок становить творчість яскравих авторів-емігрантів – І. Багряного, Є. Маланюка, У. Самчука, поліглотів, перекладачів і літераторів, лауреатів багатьох премій – А. Перепаді, Г. Кочура, М. Лукаша та інших. Інтелігенція постійно була під загрозою репресій, безпідставних звинувачень в низькопоклонстві перед Заходом, інакомисленні, українському націоналізмі тощо. Комунізм, який отримав державницький статус й у країнах Східної Європи, на Кубі, в Китаї, створював там великі перепони для розвитку культури, для пізнання справжньої історії свого народу. У статті змальовано й непростий життєвий і творчий шлях Джеймса Джойса, однієї з найвпливовіших і водночас найсуперечливіших постатей в літературі. Провідною ідеєю світогляду згаданих видатних представників епохи була національна ідея, яка визначила спрямованість, сенс і зміст усього їхнього життя.