Патріотичне виховання засобами навчальних дисциплін (на приладі наукових творів Івана Огієнка) - Шмирко, Олена (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті окреслено «феномен Івана Огієнка», який полягає в тому, що авторові вдається в наукових текстах, що стосуються розвитку мови, разом з логічними умовиводами, подавати свою життєву позицію; не просто висвітлювати історичні чи лінгвістичні факти, а й разом з тим проявляти себе справжнім патріотом, який щиро вболіває за свою мову, за свою країну. Метою статті було поставлено: дослідити спосіб і манеру передачі І. Огієнком наукового та навчального матеріалу; на прикладі обраних творів показати, як можливо засобами наукової інформації виховувати патріотизм, небайдужість до рідної мови, гордість за рідну державу. Наголошено, що означена здібність має стати предметом ґрунтовного наукового вивчення, цей досвід допоможе готувати фахівців нової генерації, здатних не тільки викладати, але й виховувати засобами навчальної дисципліни.