Лінгвокультурний типаж "Пані" в українському художньому дискурсі XIX ст. - Сукаленко, Т. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті розроблено модель опису лінгвокультурного типажу «пані», зафіксованого в українському художньому дискурсі XIX століття з урахуванням його поняттєвих, образно-перцептивних, оцінних і ціннісних характеристик. Запропоновано аналіз лінгвокультурних типажів, що представляють собою впізнавані узагальнені образи представників певних соціальних груп, чия пведінка була зумовлена загальними етнокультурними домінантами і мала значний вплив на формування колективного світосприйняття в Україні. Стаття містить проміжні результати дослідження типажу «пані». Поведінкові характеристики типізованої особистості пані розкрито на матеріалі творів української літератури XIX століття. У структурі типажу «пані» виокремлено основні фрейми: «Соціальний стан і соціальна поведінка», «Внутрішні моральні характеристики», «Зовнішні характеристики», «Мовні характеристики», «Дозвілля».