Роль англійської та німецької мов для українських науковців - Литвинюк, О.; Фоміна, Г. (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті визначено роль германських мов (зокрема англійської та німецької) в умовах глобалізації. Важливість навчання мов упродовж ХХ століття набуло об’єктивної актуалізації завдяки інтенсивному розвитку і масштабним досягненням психології, нейрофізіології, фізіології нервової діяльності, соціології, кібернетики, теорії комунікації та появі нових міждисциплінарних галузей прикладних наук. Зазначено, що англійська мова є вагомим джерелом збагачення рідної мови через швидкий розвиток ІТ технологій. Поповнення лексичного складу української мови запозиченнями з англійської та німецької мов в сучасний період відбувається надзвичайно швидко й інтенсивно. Завдяки оволодінню англійською та німецькою мовами українські науковці виходять на світову арену науки.