Підходи до теоретичного опису складні української мови у лінгвістичних працях Івана Огієнка - Козак, Раїса (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті проаналізовано внесок Івана Огієнка у вивчення синтаксису української мови. На основі психологічного й логічного методів опису обґрунтовано й доведено ту значущість складні, якої надавав їй у своїх працях автор. Розкрито розуміння Огієнком змісту речення, обсяг логічного потрактування структурних особливостей двоскладного речення. Описано розуміння автором місця та значення головних (основних) і другорядних (пояснювальних) членів (частин) речення й прокоментовано їхнє тлумачення Огієнком із погляду логіки.