Мовленнєвий уплив проповідей Івана Огієнка - Галайбіда, Оксана (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
Майстерність Івана Огієнка-проповідника неодноразово привертала увагу мовознавців. У статті з’ясовано мовні засоби проповідей митрополита Іларіона, які забезпечують успішну комунікацію та мовленнєвий переконувальний (персуазивний) уплив на реципієнта. Ядром семантичного поля персуазивності є достовірність та впевненість. Достовірність міркувань у проповідях І. Огієнка досягається постійною аргументацією, використанням конструкцій розгорненого пояснення. Упевненість проповідника засвідчена переважанням стверджувальних речень, яким властива категорична персуазивна модальність та лаконізм. У його проповідях домінують експресиви (маніфістуються відвертими та упевненими твердженнями автора) і декларативи (запевнення та спонукання до дії). Переконування адресата мовлення відбувається через емоційний вплив. Виокремлено ритмо-мелодійні, лексикосемантичні, граматичні засоби мовленнєвого впливу у проповідях І. Огієнка.