Інтелектуальний роман у творчості Ольги Мак - Бернадська, Ніна (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті висвітлено жанрову специфіку роману «Проти переконань» Ольги Мак – талановитої письменниці української діаспори, народженої на Поділлі. Досліджуваний текст розглянуто під кутом зору традиційних і модерністських жанрових ознак. Авторка використовує хронологічний сюжет із обрамленням, матриці родинного, любовного й роману виховання, реалістично змальовує українську історію 30- і 40-х років ХХ століття крізь призму індивідуального досвіду. Водночас конфлікт двох світоглядних систем – релігійної та матеріалістичної – виражається у рефлексіях героїв, їхніх суперечках-диспутах. Порушені О.Мак проблеми людини й системи, людини й релігії, гуманізму і тоталітаризму, абсурдності світу, пошуків власного я, внутрішньої свободи художньо втілюються у формі інтелектуального роману.