Когнітивне термінознавство як відображення антрополічних процесів пізнання та комунікації - Шутак, Лариса; Навчук, Галина (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті зроблено спробу дослідити теоретичні й практичні засади формування та розвитку термінознавчої науки, окреслено особливості структурної лінгвістики, охарактеризовано причини переходу до структурно-функціональної лінгвістики у вивченні терміна. Обґрунтовано основні причини формування когнітивного термінознавства, пов’язаного з антропоцентричним напрямом у розвитку лінгвістики. Доведено, що продовжуючи традиції класичного термінознавства, котре виникло та розвивалось у межах структурної лінгвістики, когнітивне термінознавство стає якісно новим, поліпарадигмальним напрямом дослідження термінів і терміно-систем, принципи й методи якого базуються на когнітивно-дискурсивних засадах дослідження наукової (професійної) мови як засобу когніції та комунікації її носіїв.