BERÜCKSICHTIGUNG DER DEUTSCHEN ENTLEHNUNGEN IN UKRAINISCH IN DEN SPRACHWISSENSCHAFTLICHEN WERKEN VON I. OHIJENKO - Шмурко, Олена (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
Розглянуто наукові праці І. Огієнко, в яких досліджується процес засвоєння українською мовою лексичних запозичень. Проаналізовано класифікацію лексичних запозичень, що подана автором; простежено генезис, шляхи і способи запозичення іншомовної лексики. Виокремлено німецький вплив як такий, що приносив, разом з лексикою, ті культурні й матеріальні досягнення, які вона визначала.