Вербальна репрезентація лінгвокультурного типажу "Панна" в художньому дискурсі - Сукаленко, Тетяна (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті розроблено модель опису лінгвокультурного типажу «панна», зафіксованого в українському художньому дискурсі XIX століття з урахуванням його поняттєвих, образно-перцептивних, оцінних і ціннісних характеристик. Запропоновано аналіз лінгвокультурних типажів, що представляють собою впізнавані узагальнені образи представників певних соціальних груп, чия поведінка була зумовлена загальними етнокультурними домінантами і мала значний вплив на формування колективного світосприйняття в Україні. Поведінкові характеристики типізованої особистості панни розкрито на матеріалі творів української літератури XIX століття. У структурі типажу «панна» виокремлено основні фрейми: «Зовнішні характеристики» (слоти: «Портретні характеристики», «Вік», «Одяг»), «Внутрішні моральні характеристики», «Освітні та мовні характеристики», «Соціальний стан і соціальна поведінка», «Дозвілля», «Місце проживання».