Іван Огієнко і Джеймс Джойс: діалог двох культур - Білоусова, Тетяна (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті розглядається творчий доробок І. Огієнка, його вагомий внесок в українську науку. Вчений весь свій дослідницький інтерес поєднав з образом України, з ідеєю засвоєння рідної мови. Його репрезентація потенціалу української мови як мови наука, її своєрідності та буття в словесних творах, генерує не тільки почуття національної самоповаги, а й формує українську ідентичність. Вірність національній ідеї, непростий життєвий і творчий шлях І. Огієнка дозволяє згадати і про справжнього сина своєї країни – ірландського письменника Джеймса Джойса, чиєму новаторству забов’язані нові літературні школи й напрямки XX століття. Міфологізм Джойса поєднує славне минуле Ірландії, фідеєстичне ставлення до світу, на тлі багатьох персонажів і фабульних архетипних схем (до яких відносимо образи води й землі, дня і ночі, пори року і т.п.), міфологічних сюжетів, що накладаються й інтертекстуально перегукуються.