Домінікана - "Найдорожча дружина-помічниця" Івана Огієнка - Гавловська, Тетяна (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У світовій історії відомо багато імен дружин письменників, поетів, науковців, державних діячів – помічниць, що надихали своїх чоловіків на творчість та сприяли їхньому успіху. Домініка Огієнко (1882-1937) посідає не останнє місце в цій низці. Тридцять років життя Івана Огієнка вона була його вірною дружиною, матір’ю дітей та помічницею в роботі. У статті розглядаються недооціненні та зовсім нерозкриті в дослідницькій літературі взаємостосунки в сім’ї видатного українського державного і релігійного діяча, науковця, перекладача, видавця Івана Огієнка. Його дружина, Домініка Огієнко, завжди знаходилась поряд до самої своєї смерті, але скромно і в тіні.