Розбудова україномовних комунікативних практик у Холмсько-Підлявській Єпархії в 1940-1944 рр.: роль архієпископа Іларіона (Огієнка) - Мацюк, Галина (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті досліджено внесок Івана Огієнка у впровадження суспільних функцій української мови в церковно-релігійну сферу життя православних вірянукраїнців Холмщини та Підляшшя в роки Другої світової війни. Отримано результати про: формування концепції української мови як богослужбової (за матеріалами листування), використання української мови у проповідях та посланнях, завершення роботи над перекладом всіх частин Біблії українською мовою і поширення перекладів богослужбової літератури серед українців, перебіг україномовної комунікації церковного ієрарха з населенням.