Ohijenko über fremdsprachliche einflüsse auf das ukrainische - Крецька, Юлія (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
Висвітлено погляди Івана Огієнка на становлення української літературної мови та умови її розвитку. Серед вимог до літературної мови вчений називає її правильність, ясність, чистоту, багатство та милозвучність, вважає необхідним уникати вживання запозичених слів та фразеологізмів, кальок, а також словозгоди, характерної для інших мов. Допускаються лише іншомовні слова, які нелегко замінити українськими відповідниками.