Мовна ментальність та шляхи її формування - Калинюк, Тетяна (Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, 2022)
У статті розглянуто поняття «менталітет», «ментальність», «мовна ментальність», які трактуємо як комплексне явище крізь призму взаємозв’язку мови та культури. Мовна ментальність розглядається інтегральною етнопсихологічною ознакою, етнічним несвідомим, ядром нації. У даному контексті розуміємо систему уявлень та цінностей, які стимулюють і регулюють поведінку в соціокультурних реаліях буття, специфічне відображення дійсності, яке зумовлена процесом життєдіяльності етносу в певних географічних, історичних та культурних умовах. Обґрунтовано, що важливим засобом становлення та успішного функціонування будь-якого суспільства, поряд з територіальною цілісністю та духовним розвитком є мова. Проаналізовано проблему співвідношення мови та мовних одиниць з позиції німецької культури, а також національну специфіку їх формування. Визначено номінативне поле «Назви осіб жіночої статі». На прикладі лексичних одиниць на позначення «жінки / die Frau» продемонстровано специфіку сприйняття осіб жіночої статі у німецькому лінгвосоціумі.