Евфонічність як невіддільна риса української мови крізь призму досліджень Івана Огієнка

Автор(и)

  • В. Тимкова Вінницький національний аграрний університет, Україна

Ключові слова:

автохтонність, мова, мовна система, фонетика, милозвучність (евфонія), доброзвучність, акцент, норми літературної мови

Анотація

У статті порушено питання милозвучності (евфонії) української літературної мови у контексті досліджень Івана Огієнка (митрополита Іларіона).
Наголошено, що милозвучність є невіддільною рисою української мови і водночас свідченням її давності. Зроблено спробу довести, що потрібно вивчати означене питання зі студентами аграрних вищих навчальних закладів освіти, адже евфонія є природною тенденцією у закономірному розвитку та вдосконаленні фонетичного складу мови, який відзначається своєю самобутністю, порівняно з іншими функціонально-структурними компонентами мови. Наведено деякі фактори, які впливають на доброзвучність української мови від найдавніших часів і до тепер. Напрацьовано методичний матеріал, необхідний для формування мовнокомунікативної професійної компетенції студентів-аграріїв у рамках вивчення курсу «Українська мова за професійним спрямуванням».

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-02-23

Як цитувати

Тимкова, В. (2022). Евфонічність як невіддільна риса української мови крізь призму досліджень Івана Огієнка. Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, (XIII), 225–230. вилучено із http://ohiienko.kpnu.edu.ua/article/view/253369