Проекція стандартизації сучасної медіалінгвістики в поглядах Івана Огієнка

Автор(и)

  • Н. Шарманова Криворізький державний педагогічний університет, Україна

Ключові слова:

етномовні погляди, рідномовна концепція, рідномовна царина, проекція сучасного інформаційного простору, медіалінгвістика, стандартизація, мовне кліше, ідеологічні стереотипи

Анотація

Пріоритети в дослідженні мовних реалій сьогодення беруть початок у персональних теоріях вітчизняних учених-енциклопедистів ХХ століття, серед яких чільне місце посідають наукові концепції знакової постаті в історії української науки, церкви й культури – Івана Огієнка.

Націєтвірні й етномовні погляди дослідника на тогочасні українські реалії, які корелюють із новітніми семіотичними й герменевтичними теоріями, можемо розглядати як проекцію інформаційного суспільства.

Особливої уваги заслуговують редакторські підходи Івана Огієнка до питань стандартизації в мові преси у світлі концепції відкритого інформаційного суспільства.

Рідномовна царина є основним стандартом у низці журналістських і редакторських пріоритетів в українській видавничій сфері.

Стандартизація мови відображає диференційні ознаки мови масової комунікації, постає необхідною умовою реалізації в ній інформаційної функції та виявляється у відборі відповідних лінгвальних засобів – мовних кліше.

Мовні кліше становлять виразне стилістичне явище, що відтворює епохальні зміни в житті української нації та створює обриси відкритого інформаційного суспільст ва.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-02-21

Як цитувати

Шарманова, Н. (2022). Проекція стандартизації сучасної медіалінгвістики в поглядах Івана Огієнка. Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, (XIV), 370–377. вилучено із http://ohiienko.kpnu.edu.ua/article/view/250685