Фразеологія української мови як одна з передумов формування національної світоглядної системи (крізь призму досліджень Івана Огієнка)

Автор(и)

  • В.А. Тимкова Вінницький національний аграрний університет, Україна
  • Т.І. Душенко Вінницький національний аграрний університет, Україна

Ключові слова:

фразеологія, фразеологічні одиниці, національна ідентичність, Іван Огієнко, чужомовні одиниці, мовна культура, професійна культура

Анотація

Розглядається роль фразеології у формуванні національної ідентичності на сучасному етапі поступу народу України. Обстоюється думка про те, що в основу українських фразеологізмів покладено національну світоглядну систему.

Зокрема, означене вище підтверджено численними прикладами з народної творчості, а також матеріалами досліджень І. Огієнка. Увага зосереджується також на тому, що рідномовні фразеологічні одиниці є потужним національним ідентифікатором, на противагу їм, вживання чужомовних призводить до деформації українського світогляду. Власне у фразеологічних одиницях знаходимо багатогранність історичного минулого народу, його звичаї, традиції та культуру, найбільш точно відображається менталітет. Фразеологізми, будучи компонентом культури, одночасно виступають як дзеркало народної філософії і вказують на мовну культуру інших народів. У цьому вимірі рідні фразеологізми постали для індивіда справжнім розпізнанням соціально-культурної самодостатності, що виявляють нерозривний зв’язок окремої людини з цілісним соціальним організмом, яким є нація.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-02-21

Як цитувати

Тимкова, В., & Душенко, Т. (2022). Фразеологія української мови як одна з передумов формування національної світоглядної системи (крізь призму досліджень Івана Огієнка). Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, (XIV), 340–346. вилучено із http://ohiienko.kpnu.edu.ua/article/view/250669