Біблійний контекст роману "Гаспид і Маргарита" Галини Тарасюк

Автор(и)

  • Галина Насмінчук К-ПНУ імені Івана Огієнка, Україна

Ключові слова:

Біблія, трансформація, актуалізація сюжет, Галина Тарасюк, біблійна символіка, сакральний параболізм

Анотація

Стаття присвячена особливостям осмислення біблійного сюжетно-образного матеріалу як джерела алегоризації в романі «Гаспид і Маргарита» Галини Тарасюк.

Розкрито характерні риси художньої обробки біблійних образів і мотивів, доведено, що універсальність біблійної символіки сприяє виведенню конкретної проблематики на орбіту всезагального смислу. Заакцентовано наявність у структурі роману двох амбівалентних мотивів (богошукацтва і богоборства), чітко маркованих прикметами нинішнього національного буття. Свої сентенції авторка розробляє на засадах сакрального параболізму, акумулюючи велику літературну традицію. Твір української письменниці органічно вписується у європейську традицію актуалізації сюжету віровідступництва і запродування душі. Художня обробка старо і новозавітних сюжетів Галина Тарасюк корелює з інтерпретуванням біблійних мотивів у «Фаусті» Гете, «Майстрі і Маргариті» Булгакова, «Докторі Серафікусі» Домонтовича. Зроблено висновки про трансформацію й осучаснення архетипних структур.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-02-21

Як цитувати

Насмінчук, Г. (2022). Біблійний контекст роману "Гаспид і Маргарита" Галини Тарасюк. Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, (XIV), 240–244. вилучено із http://ohiienko.kpnu.edu.ua/article/view/248052