Козацька пісня крізь призму ідеї Івана Огієнка "Служити народові, то служити Богові"

Автор(и)

  • Н. Мельник Криворізький державний педагогічний університет, Україна

Ключові слова:

народний світогляд, козак, національна ідея

Анотація

У статті досліджуються тексти козацьких пісень. Особливу увагу присвячено образові козака, його розумінню ідеї служіння Богові. Специфіка українського народного світогляду, на яку вказував Іван Огієнко, яскраво відобразилася на світобаченні козака як соціально-психологічного типу, що увібрав у себе найістотніші риси української ментальності. Релігійність козака загалом спирається на дохристиянські вірування. Пісенні тексти насичені образами, котрі несуть у собі залишки міфологічної свідомості(кінь, сокіл, ворон, зозуля та ін.). Образ козака міфологізовано, гіперболізовано (він фантастично сильний та витривалий, наділений надприродною силою).

У свідомості козака, як найтиповішого представника українського народу, відбулося синтетичне поєднання язичницького та християнського світоглядів.

Національний елемент часто заступався релігійним (борячись за віру, козаки боролися за права своєї національності), оскільки протягом ХVІ-ХVІІ ст. церква залишилася єдиним національним осередком. У народному розумінні ідея служби Богові нерозривно пов’язана з ідеєю служби власному народові.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-02-21

Як цитувати

Мельник, Н. (2022). Козацька пісня крізь призму ідеї Івана Огієнка "Служити народові, то служити Богові". Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, (XIV), 209–216. вилучено із http://ohiienko.kpnu.edu.ua/article/view/248039