Соціально-педагогічні вимоги до виховання мовної особистості підлітка

Автор(и)

  • Марія Пентилюк Херсонський державний університет, Україна
  • Ірина Гайдаєнко Херсонський державний університет, Україна

Ключові слова:

мовна особистість, сучасні підходи до освітнього процесу, чинники виховання, виховання, вихованість, педагогізація та соціалізація навчання, спілкування

Анотація

У статті розглядаються проблеми виховання мовної особистості підлітків у руслі педагогічних та соціальних вимог до освітнього процесу в школі.

Автори аналізують виховання мовної особистості засобами гуманітарних наук – української мови і літератури з урахуванням соціально-педагогічних чинників і тих підходів, що є визначальними у цьому процесі.

Особлива увага звернена на з’ясування поняттєвого апарату, пов’язаного з вихованням значущих якостей мовної особистості, зокрема духовності, національної ідентичності, громадянськості та ін. Акцентується на тому, що процес соціалізації й педагогізації в сучасній школі безперервний, визначаються найсуттєвіші його чинники, розкривається сутність таких понять як «освіта», «культура», «виховання», «навчання» та їх роль у формуванні мовної особистості учня.

Широко трактуючи категорію «виховання», автори визначають його сутність. Структуру, виділяють «вихованість» як властивість особистості, наголошуючи на винятковій ролі української мови і літератури у формуванні низки соціально значущих властивостей особистості. Осібно виділяють поняття «національне виховання», а звідси «національномовне виховання».

Виділяючи особливу роль української системи виховання, автори принагідно згадують учених, що приділяли увагу цій проблемі (І. Огієнко, В. Сухом линський, М. Стельмахович та ін.).

У статті особливу увагу приділено духовному розвиткові мовної особистості підлітка та ролі сім’ї, мовного середовища та комунікації в ньому, наголошено на винятковій ролі учителя-словесника у цьому процесі.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-01-27

Як цитувати

Пентилюк, М., & Гайдаєнко, І. (2022). Соціально-педагогічні вимоги до виховання мовної особистості підлітка. Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, (XVI), 212–221. вилучено із http://ohiienko.kpnu.edu.ua/article/view/246076