Когнітивне термінознавство як відображення антрополічних процесів пізнання та комунікації

Автор(и)

  • Лариса Шутак ВДНЗ України «Буковинський державний медичний університет», Україна
  • Галина Навчук ВДНЗ України «Буковинський державний медичний університет», Україна

Ключові слова:

структурна лінгвістика, структурно-функціональна лінгвістика, класичне термінознавство, когнітивне термінознавство, когнітивно-дискурсивні засади, термін, nерміносистема

Анотація

У статті зроблено спробу дослідити теоретичні й практичні засади формування та розвитку термінознавчої науки, окреслено особливості структурної лінгвістики, охарактеризовано причини переходу до структурно-функціональної лінгвістики у вивченні терміна.

Обґрунтовано основні причини формування когнітивного термінознавства, пов’язаного з антропоцентричним напрямом у розвитку лінгвістики.

Доведено, що продовжуючи традиції класичного термінознавства, котре виникло та розвивалось у межах структурної лінгвістики, когнітивне термінознавство стає якісно новим, поліпарадигмальним напрямом дослідження термінів і терміно-систем, принципи й методи якого базуються на когнітивно-дискурсивних засадах дослідження наукової (професійної) мови як засобу когніції та комунікації її носіїв.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-01-27

Як цитувати

Шутак, Л., & Навчук, Г. (2022). Когнітивне термінознавство як відображення антрополічних процесів пізнання та комунікації. Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, (XVI), 133–139. вилучено із http://ohiienko.kpnu.edu.ua/article/view/246046