Іван Огієнко і Джеймс Джойс: діалог двох культур

Автор(и)

  • Тетяна Білоусова К-ПНУ імені Івана Огієнка, Україна

Ключові слова:

Іван Огієнко, Джеймс Джойс, національна свідомість, авторський міф, мова, фольклор, віра

Анотація

У статті розглядається творчий доробок І. Огієнка, його вагомий внесок в українську науку. Вчений весь свій дослідницький інтерес поєднав з образом України, з ідеєю засвоєння рідної мови. Його репрезентація потенціалу української мови як мови наука, її своєрідності та буття в словесних творах, генерує не тільки почуття національної самоповаги, а й формує українську ідентичність.

Вірність національній ідеї, непростий життєвий і творчий шлях І. Огієнка дозволяє згадати і про справжнього сина своєї країни – ірландського письменника Джеймса Джойса, чиєму новаторству забов’язані нові літературні школи й напрямки XX століття. Міфологізм Джойса поєднує славне минуле Ірландії, фідеєстичне ставлення до світу, на тлі багатьох персонажів і фабульних архетипних схем (до яких відносимо образи води й землі, дня і ночі, пори року і т.п.), міфологічних сюжетів, що накладаються й інтертекстуально перегукуються.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-01-27

Як цитувати

Білоусова, Т. (2022). Іван Огієнко і Джеймс Джойс: діалог двох культур. Іван Огієнко і сучасна наука та освіта, (XVI), 70–75. вилучено із http://ohiienko.kpnu.edu.ua/article/view/246024